Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


Nieuws 2016

 

(2016-02-25) Heup artrose, wat kan chiropractie bieden?

 

In een studie van Erik Poulsen (2013) werden verschillende behandeltechnieken voor heup artrose vergeleken. Resultaten van de studie tonen aan dat een behandelwijze waarin inlichtingen omtrent de aandoening gecombineerd met een behandeling door een chiropractor, de grootste verbetering verzekeren op vlak van de pijn die wordt veroorzaakt door artrose in de heup. 


Poulsen E, Hartvigsen J, Christensen HW, Roos EM, Vach W, Overgaard S. Patient education with or without manual therapy compared to a control group in patients with osteoarthritis of the hip. A proof-of-principle three-arm parallel group randomized clinical trial. Osteoarthritis Cartilage. 2013; 21(10): 1494-503.

 

(2016-01-25) Ga ik naar de huisarts of naar de chiropractor met mijn klachten?

 

We hebben allemaal wel eens pijn, maar bij wie kunnen we langsgaan met onze klachten?

Een Zwitserse studie die werd gepubliceerd in januari 2015, deed onderzoek naar de verschillen in tevredenheid, kosten en verbetering van symptomen in ruggengraat-, heup- en schouderklachten na een behandeling door een chiropractor of een huisarts. De behandeling van een chiropractor bestond uit ‘manuele technieken', bij een huisarts werd voornamelijk medicatie voorgeschreven of werd doorverwezen naar een kinesist.Na een periode van vier maanden toonden beide behandelingen gelijkenissen in beterschap van spier- en gewrichtspijnen in de ruggengraat, heup en schouder.Het verschil bevindt zich echter op vlak van tevredenheid en kosten; mensen waren over het algemeen meer tevreden na behandeling door de chiropractor, met daarenboven een lagere kost voor het totaal aantal behandelingen (tot 40% lager).

 

Sta je voor deze keuze; de verschillen liggen vooral in de aard van de behandeling. Bij de chiropractor word je met verschillende manuele technieken behandeld om zo de klachten te verminderen (zie link hierboven), terwijl een huisarts vooral medicatie zoals ontstekingsremmers, spierontspanners of pijnstillers zal voorschrijven voor dezelfde spier- en gewrichtspijnen. Ook zouden we verschillen kunnen merken in de nevenwerkingen van de behandeling; na een behandeling bij de chiropractor, kan een stijf en pijnlijk gevoel in de behandelde spieren optreden dat je tot 48u zou kunnen voelen, maar dit gevoel is echter geheel onschuldig. De nevenwerkingen van medicatie is zeer variabel, en kan een bepaald effect hebben op verschillende organische systemen (vb. misselijkheid, hartkloppingen, spierpijnen, duizeligheid, vermoeidheid).

 

Informeer dus eerst goed vooraleer je start met een bepaalde behandeling!

 

http://www.jmptonline.org/article/S0161-4754%2815%2900082-2/fulltext

 


Nieuws 2015


(2015-10-23) Cholesterolverlagers en hun effect op spieren!

 

Het is al meerdere keren aangetoond dat cholesterolremmers toch heel wat bijwerkingen kunnen hebben. Eén ervan is spierpijn, iets waar mensen regelmatig mee naar de chiropractor komen!

Eerder is al regelmatig aangetoond dat statines een effect hebben op het spierstelsel. Statines zijn een bestandsdeel van cholesterolremmers, met alle gevolgen vandien.

Ongeveer 1,5 miljoen mensen in België nemen statines, waarvan 5-20% spierpijn heeft ten gevolge van deze. Van zodra die statines worden opgenomen in ons bloed, nemen ze een bepaalde zuurvorm aan, welke de hoeveelheid cholesterol verlaagt. Wanneer dit zuur aan een enzym wordt gekoppeld, ontstaat een lactonvorm, welke een negatief effect heeft op ons lichaam en zo eventueel spierklachten kunnen veroorzaken.

Ook is het deels genetisch bepaald wie dergelijke spierklachten ontwikkelt bij statine gebruik. Vroeger en huidig onderzoek bericht echter dat inname van vitamine D en/of Co-enzyme Q10 beterschap kan geven bij dergelijk spierlijden.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25943841

http://www.demorgen.be/wetenschap/waarom-cholesterolverlagers-soms-spierpijn-veroorzaken-a2443135/

 

 

(2015-09-25) Succesvol colloquium omtrent chiropraxie

 

In het najaar van 2014 was collega chiropractor Bart Vandendries bij Reyers Laat naar aanleiding van de uitspraken van de Minister van Volksgezondheid, Maggy De Block, in verband met de erkenning van Chiropraxie.

Klik hier voor de uitzending van Reyers Laat van maandag 3 november 2014.

Na het gesprek met Bart Vandendries en Patrik Vankrunkelsven (arts, politieker en docent) kwam volgend colloquium naar boven...


Op vrijdag 25/09/2015 vond een symposium plaats in het Belgisch parlement ivm de erkenning, de opleiding en de terugbetaling van chiropraxie: 'chiropractors kunnen de ziekteverzekering geld uitsparen'. Vele politiekers, verantwoordelijken van de mutualiteiten, leden van de chiropraxie vereniging en andere medische beroepen waren aanwezig om dit symposium tot een goed einde te brengen. We zijn op de goeie weg...

 

http://trends.knack.be/economie/finance/chiropractors-kunnen-de-ziekteverzekering-geld-uitsparen/article-normal-611749.html

 

 

(2015-08-03) Lijs Marquenie - nieuwe chiropractor in de praktijk!

 

Een nieuwe collega vervoegde ons team sinds augustus 2015: Lijs Marquenie studeerde aan de Anglo-European College of Chiropractic in Zuid-Engeland en besloot om terug te keren naar België om hier te beginnen werken. Ze is erkend lid van de Belgische beroepsvereniging van chiropractors (UBC-BVC - http://www.chiropraxie.org/) en de Europese vereniging (ECU - http://www.chiropractic-ecu.org/).

Lijs behandelt elke leeftijd maar tijdens haar studies breidde ze haar interesse uit voor chiropraxie tijdens de zwangerschap, en de behandeling van baby’s en kinderen.

Verder deed Lijs in oktober 2014 vrijwilligerswerk in Nepal om de lokale bevolking een handje toe te steken op vlak van gezondheid.

Zij werkt op maandagvoormiddag en woensdag, vrijdagnamiddag in de praktijk. Altijd welkom voor een gesprek of consultatie!

 

 

(2013-01-01) Nieuws items uit 2012

 

(2012-01-01) Nieuws items uit 2011

 

(2011-01-01) Nieuws items uit 2010

 

(2010-01-01) Nieuws items uit 2009