Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


Hoofdpijnen > Cervicogene hoofdpijn 

Stoornissen in de nek geven niet altijd locale pijn, maar kunnen ook verantwoordelijk zijn voor uitstralingspijn in het hoofd (hoofdpijn).

 

Het is dus zeer goed mogelijk dat patiënten enkel hoofdpijn hebben zonder nekpijn, maar dat de oorzaak van de hoofdpijn zich toch in de nek bevindt. Eerder was al bewezen dat spierspanning in de nek uitstralingspijn in het hoofd kan teweegbrengen = spanningshoofdpijn.

 

Nu werd aangetoond dat behalve verhoogde spierspanning ook ontstekingen en gevoelszenuwveranderingen in de nek uitstralingspijn naar het hoofd en/of aangezicht kunnen geven. Dit wordt cervicogene hoofdpijn genoemd als de pijn zich in het hoofd bevindt, en trigeminalgie als er enkel aangezichtspijnen zijn. Dergelijke onderzoek begint het mechanisme te verklaren waarom chiropraxie behandelingen reultaten geven bij patiënten met zenuwpijnen in het aangezicht.

 

 


Hoofdpijn gerelateerd aan nekproblemen kan ook gepaard gaan met verminderde bloedtoevoer naar de hersenen. 


Hoofdpijn en hoofdpijn is twee... Wie vaak aan hoofdpijn lijdt, merkt hierin soms verschillen. Niet enkel de intensiteit, maar ook de locatie en soort pijn kunnen variëren. Hoofdpijn heeft dan ook allerhande onderliggende oorzaken die zich uiten in andere vormen van pijn.

 

Een van de meest voorkomende soorten hoofdpijn is cervicogene hoofdpijn. Deze hoofdpijn is het gevolg van een probleem in de nekwervels of de hoge rugwervels en geeft een soort uitstralingspijn naar het hoofd. Tot nog toe werd dit beschouwd als een eerder onschuldige vorm van hoofdpijn die te behelpen was met pijnmedicatie en/of behandeling van de nek en bovenrug. Recentelijk echter bemerkten onderzoekers dat tijdens dergelijke hoofdpijnepisodes een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen kon worden opgemeten. Dit is een fenomeen dat voordien enkel bij migraine onderzocht werd.


Over het mechanisme achter deze verminderde bloedtoevoer valt enkel te speculeren. Men vermoedt dat de autonome zenuwen in de nek en bovenrug langdurig geprikkeld worden door de schade aan de wervels en daardoor een neiging tot verkrampen van de hoofdslagaders in de hand werken. Doch is dit enkel een logische verklaring. Het is wel duidelijk dat een tekort aan bloedtoevoer naar de hersenen geen gezonde zaak is. Dit kan verklaren waarom het bij een hevige hoofdpijnepisode moeilijker is om zich te concentreren, om dingen te onthouden en anders simpele taken uit te voeren. Chiropractoren kunnen cervicogene hoofdpijn met succes behandelen.

 

 

 

[H.Vernon, K.Sun,Y.Zhang ‘Central sensitization Induced in Trigeminal and upper Cervical dorsal horn neurons by noxious stimulation of deep cervical paraspinal tissues in rats with miminal surgical trauma'. JMPT 2009;32(no.7):506-513. The International Classification of Headache Disorders. Headache classification subcommittee of the International Headache Society. Cephalalgia 2004;24(Suppl 1):8-152. Bogduk N. The neck and headaches. Neurol Clin 2004;22:151-71. Bogduk N. Cervicogenic headache. Cephalalgia 2004;24:819-20. Sjaastad O, Fredriksen TA, Petersen HA, et al. Features indicative of cervical abnormality. A factor to be reckoned with in clinical headache work and research? Funct Neurol 2003;18:195-203. Bakhtadze,Karalkin, Pasha, Tomashevskiy. Evaluation of cerebral perfusion in patients suffering from vertebrogenic headache with 99mTc- HMPAO single photon emission computer tomography of the brain: preliminary observations. International Academy of Manual/Musculoskeletal Medicine meeting. Prague 28-30 May 2009]