Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


Hoofdpijnen > Algemeen 

Primaire hoofdpijn

 

1. Migraine (lees meer...)

 

2. Spanningshoofdpijn (lees meer...)

 

3. Clusterhoofdpijn (lees meer...)

 

4. Andere primaire hoofdpijnen

 

 • Coïtale en post-coïtale hoofdpijn: zijn hevig en treden op tijdens of na de sexuele betrekking of orgasme. 
 • Inspannings hoofdpijn: treedt op na een hevige of korststondig intensieve inspanning zoals hardlopen. 
 • Hoesthoofdpijn (hoofdpijn die optreedt na langdurig/intensief hoesten)
 • Donderklap hoofdpijn (heel intense hoofdpijn die plots - als bij donderslag- opkomt)
 • Hemicrania continua is een constante hevige hoofdpijn die zich steeds voordoet aan dezelfde zijde.
 • Weekendhoofdpijn (deze komen alleen tevoorschijn op zaterdag of zondag en hebben te maken met het iets langer dan gewoon te slapen
 • Hoofdpijn bij kinderen, peuters en zuigelingen (lees meer...)

 

Secondaire hoofdpijn

 

1. Hoofdpijnen ten gevolge van trauma (auto-ingeval, whiplash syndroom)

 

2. Hoofdpijn ten gevolge van een infectie van de hersenen (encephalitis), de hersenvliezen (meningitis), enz.

 

3. Hoofdpijn ten gevolge van vasculaire stoornissen zoals hersenbloedingen, tromboses en beroertes.

 

4. Hoofdpijn ten gevolge van intracraniale stoornissen zoals tumoren en epilepsie.

 

5. Hoofdpijn ten gevolge van substantie gebruik en het stopzetten van dergelijk gebruik.

 • Overmatig gebruik van pijnstillers lijkt nu de derde meest voorkomende reden van hoofdpijn te zijn, na migraine en spanningshoofdpijn (Rapoport et al. 1996). Mensen grijpen alsmaar meer naar pijnstillers die zonder voorschrift in de apotheek verkrijgbaar zijn, maar vergeten hierbij dat medicatie nare neveneffecten kan hebben. Sommige mensen gebruiken dan ook medicatie preventief uit angst voor het krijgen van hoofdpijn of bij zeer milde hoofdpijn. Het frequent gebruiken van medicatie zorgt vooral bij migraine tot het ontwikkelen van chronische hoofdpijn. De Head-Hunt-Youth studie  toonde aan dat jongeren (vooral meisjes) veel pijnstillers innemen. Dyb et al. (2006) bewezen dat het hebben van dagelijkse hoofdpijn negen keer meer voorkwam bij jongeren die pijnstillers namen. Vele studies merken ook op dat bij het stoppen van medicatie de chronische hoofdpijn bij jongeren vermindert. 

 • De meest gebruikte medicatie zoals paracetamol, ibuprofen®, codeine en aspirine® kunnen zeker bij overmatig gebruik chronische hoofdpijn veroorzaken. Dit staat vermeld op de bijsluiter! Medicatie tegen migraine zoals triptanen en ergotaminen kunnen tevens het probleem verergeren bij langdurig gebruik.

 

6. Hoofdpijn of aangezichtspijnen ten gevolge van aandoeningen van de schedel, de sinussen, de tanden, ogen, neus, oren, mond   of andere structuren in het aangezicht.

 • Ontsteking het slijmvlies van de sinussen of neusbijholten (sinusitis) kan een drukkend, pijnlijk gevoel geven ter hoogte van het voorhoofd (frontale en ethmoïdale sinussen), onder de oogkassen en ter hoogte van de wangen (maxillaire sinussen). Een aantasting van het slijmvlies door bacteriën of virussen veroorzaakt ontstekingsverschijnselen en zwelling. Indien een bacteriële ontsteking aan de basis van de sinusitis ligt, dient een antibioticakuur gestart te worden. Verder kunnen ook neuspoliepen, afwijkingen van het neustussenschot, allergieën, roken, reflux en asthma problemen geven met het slijmvlies van de sinussen.
 • Hoofdpijn kan ook te wijten zijn aan een achteruitgang van het zicht bijvoorbeeld door glaucoom of ooginfecties.

 

 

Voor meer gedetaileerde informatie met betrekking tot de vele types hoofdpijn die reeds beschreven werden kunt u terecht op de website van de International Headache Society om het document "International Classification of Headache Disorders (ICHD-II)" te bekijken.