Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


Hersenschade 

Mensen met chronische rugpijn van langer dan een jaar hebben 5 tot 11% meer afbraak van grijze hersenschors in vergelijking met een controlegroep zonder chronische pijn. Dit komt overeen met tien tot twintig jaar natuurlijke veroudering van de hersenen.  
 

De afbraak was groter in patiënten die zowel rugpijn als ischias (pijn in de benen) vertoonden. Hoe langer de pijn aanwezig was, hoe verder de afbraak vorderde. Om die reden denkt men dat de versnelde afbraak wel degelijk in rechtstreeks verband gebracht kan worden met de chronische pijn. Ook de regio's waarin de meeste afbraak gezien werd - de thalamus en de cortex van het voorhoofd  wijzen op een verband aangezien ze beiden met pijngewaarwording geassocieerd worden. De thalamus heeft een dempende invloed op pijngewaarwording, dus afbraak in deze regio zou de hypergevoeligheid, die vaak gezien wordt in patiënten met chronische pijn, kunnen verklaren. De cortex van het voorhoofd  is een van de belangrijkste "intelligentie" centra van de hersenen, waar onthouden, besluitvorming en rationeel denken gebeuren. Afbraak in deze regio kan leiden tot een meer emotionele en minder rationele omgang met pijn, die ook vaak gezien wordt bij chronische pijnpatiënten (1 op 4 patiënten met chronische pijn is depressief). 

 

Het is nog niet duidelijk of de vermindering van hersenweefsel op NMR wijst op een definitieve of omkeerbare beschadiging van de hersencellen. Men vermoedt dat hoe langer de pijn aanwezig is, hoe minder de beschadiging omkeerbaar is. De onderzoekers sporen aan tot een vroege en grondige aanpak van de pijn om de hersenbeschadiging zoveel mogelijk te beperken.  

 

Tevens werd door andere studies aangetoond dat chronische pijn lijders een minder goed korte termijn geheugen kunnen ontwikkelen.

 

Er werd in het verleden reeds aangetoond dat chiropraxie efficiënt is in het bestrijden van lage rugpijn.  

 

Ref. A. Vania Apkarian (2004) Journal of Neuroscience Nov.17/2004.

Vertaling: Anne Haerts,DC