Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


Glutenintolerantie 

Glutenintolerantie leidt slechts in 30 % van de gevallen tot darmklachten! Vaker leidt het tot problemen in de hersenen. 

 

 

Gluten is de naam voor een groep van proteïnen (eiwitten) die voorkomen in alle granen: tarwe, rogge, gerst, spelt, rijst, maïs, haver en de producten die ervan worden gemaakt. Brood en bier bijvoorbeeld bevatten dan ook een héél hoog gehalte aan gluten.Wilde rijst, quinoa, boekweit, zonnebloempitten en soya bonen bevatten nooit gluten en kunnen bijgevolg dienen als vervangers.

 

Gluten bestaat uit 2 componenten: gliadines en glutenines. Het zijn de gliadines (α, β, g, w) die verantwoordelijk zijn voor de glutengebonden problemen. Verborgen bronnen van gluten zijn soya saus, gemodificeerde zetmelen (verdikkings- of bindmiddelen), emulgatoren en stabilisatoren in de voeding (nummers E 400 tot E 495), kunstmatige kleurstoffen in de voeding en dextrines (verdikkingsmiddel in voeding). De symptomen bij gevoeligheid aan gluten variëren onderling tussen individuen heel sterk.

 

 

De vier meest voorkomende tekenen van glutenintolerantie zijn:

 

Diarree

Gewichtsverlies

Flatulentie (winderigheid)

Vermoeidheid.

 

 

Verder kan glutenintolerantie zich uiten onder de vorm van één of meerdere van de volgende klachten:

 

Chronische diarree

Constipatie

Opgezwollen of opgeblazen gevoel

Verminderde eetlust

Overgeven

Slaperigheid

Botontkalking (osteoporose)

Stemmingswisselingen

Late puberteit

Spierklachten

Zenuwaandoeningen

Vruchtbaarheidsproblemen

Psychische klachten/depressie

 

Bij een glutenintolerantie (Coeliakie) is er een verhoogde gevoeligheid aan de gliadine eiwitten. Ondanks het feit dat glutenintolerantie een chronische (langdurige) aandoening is, wordt vaak pas hulp gezocht op latere leeftijd. Klassiek is de diarree bij coeliakie bleek, vuil riekend en volumineus. De buik is gevoelig en opgezet. Na glutenrijke voeding krijgt men erg hevige en pijnlijke krampen. De diagnose kan gesteld worden door middel van een gastroscopie. Hierbij wordt met een camera via de mond langs de maag naar de dunne darm gekeken wordt en een stukje dunne darm weggenomen (biopsie) om de darmvlokken (vili) te bestuderen.

Bij coeliakie worden de darmvlokken gedeeltelijk of volledig vernietigd waardoor de voedingsstoffen minder goed kunnen worden opgenomen en ontstaan allerlei klachten in het lichaam. Dit kan leiden tot ernstige malabsorptie syndromen waarbij de opname van vitaminen, voedingsstoffen, mineralen, enz. ernstig in het gedrang komt.

 

Behalve dat gluten kan inwerken op de darmvlokken, blijkt onderzoek aan te duiden dat gluten meer en eerder een negatieve werking heeft op de hersenen en het zenuwstelsel. Verminderde hersenfunctie en zenuwwerking duiden erop dat glutenintolerantie hoofdzakelijk en vaak uitsluitend kan waargenomen worden onder de mum van een neurologische stoornis (neurologische= van het zenuwstelsel)[1]. Zo zou slechts 30% van de populatie met gluten intolerantie last ondervinden van de darmen. Dat de hersenen kwetsbaar zijn voor gluten werd bevestigd in een grootschallig onderzoek uit 2001. Letsels in de witte materie van de hersenen na een gemiddelde periode van 2,4 jaar leiden aan gluten intolerantie werden bij 20% van de 75 testpersonen gevonden.

 

Zo werden in de laatste decennia vele studies gepubliceerd in gerenomeerde wetenschappelijke tijdschriften die aantoonden dat glutenintoleranties gevonden worden bij patiënten die leiden aan:

 

Hoofdpijn [2]

Migraine[5]

Zenuwstoornissen (functioneel)

Perifere neuropathieën

Aandachts en geheugenstoornissen (zie ook ADHD en ADD)

Cerebellaire ataxie [2,4]

Epilepsie [2]

Gehoorsverlies [3]

ADHD [6]

 

Uw chiropractor zal ten alle tijde nagaan of glutenintolerantie bij u aan de basis ligt van uw problematiek. Indien u klachten heeft die overeenkomen met de bovenstaande lijst, aarzel dan niet om deze te melden bij uw volgende bezoek. De behandeling bestaat erin om een glutenvrij dieet te volgen naast de behandeling van uw bewegingsstelsel. Vaak verbeteren de symptomen enkele weken na het starten van een glutenvrij dieet. Klik op onderstaande links voor meer informatie en een volledig lijst van glutenrijke voeding.

 

http://www.coeliakie.be

 

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=800

 

 

Zie ook het nationaal voedingsplan voor een gezonder leven

 

 

Referenties:

(1. Hadjvassioulu M. Et al. Headaches and CNS matter abnormalities associated with gluten sensitivity. Neurology 2001;56:385-388.

2.Volta U, et al. Clinical findings of anti-neuronal antibodies in Coeliac disease with neurological disorders. Scan J Gastroenterol 2002;11:1276-1281.

3. Lorenzo L. et al. Coeliac disease and hearing loss: preliminary data on a new possible association. Scan J Gastroenterol 2007;19:1-5.

4. Burk K, et al. Sporadic cerebellar ataxia associated with gluten sensitivity. Brain 2001;5:1013-1019.

5. Association between migraine and celiac disease: results from a preliminary case.-controlled and therapeutic study. Am J Gastroenterol 2003;98:626-629

6. A preliminary investigation of ADHD symptoms in persons with celiac disease. Journal of Attention Disorders 2006;1-5.)