Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


Beklemming op de borstkas > Hartritmestoornissen 

Hartritmestoornissen of hartkloppingen 

 

Verschillende factoren hebben een invloed op het hartritme. Allereerst is er de lichaamseigen pacemaker die via gespecialiseerde hart-zenuwcellen ervoor zorgt dat het hart pompt. Vervolgens, wanneer het lichaam meer inspanning levert, hetzij fysiek of emotioneel, zal het hart sneller moeten slaan om het lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. In de hersenen en het ruggenmerg wordt dan via autonome sympatische zenuwen een signaal gestuurd naar het hart om sneller te slaan.

Verder kan het hart ook worden afgeremd wanneer de inspanning of stressbron verdwenen is, dit verloopt dan via autonome parasympatische zenuwen. Verder hebben ook bepaalde hormonen een effect op het hartritme.

 

Wanneer men dus last heeft van hartritmestoornissen moet naar de mogelijke bron gezocht worden. Wanneer er geen inwendig hartprobleem kan gevonden worden en er zijn geen hormonale of toxische invloeden op te meten in het bloed, is het mogelijk dat de ritmestoornissen afkomstig zijn van een ontregelde zenuwwerking. Men voelt typische korte episodes van snelle of onregelmatige hartslag, die ook weer verdwijnen. Deze episodes kunnen worden verholpen met chiropraxietechnieken (refs JMPT 2008). Men ondervindt dan een afnemende frequentie en ernst van de hartkloppingen.