Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


Beklemming op de borstkas 

Pijn in de borstkas, in het slechtste geval...

 

Pijn in de borstkas wordt bijna ogenblikkelijk geassocieerd met hartpijn. Wanneer men na een korte inspanning of bij verhoogde stress een knellende pijn ondervindt in de borst, de linkerarm of de kaak, kan dit te wijten zijn aan een slechte doorbloeding van het hart. Indien de borstpijn gepaard gaat met kortademigheid en/of hoesten denkt men eerder aan de longen. In beide gevallen is een hart - en  longonderzoek  noodzakelijk.

 

Ribben kunnen op verschillende manieren verantwoordelijk zijn voor pijn in de borstkas. Bij trauma kunnen ribben gebroken of gekneusd worden. Hierbij worden vaak tussenribspieren ontregeld. Dit leidt tot moeilijk en pijnlijk inademen. Deze pijn kan zeer scherp en stekend zijn of eerder constant en drukkend. Dit wordt pseudo-angina pectoris genoemd omdat het klachtenpatroon overlapt met dat van hartziekten. Tevens geeft torsie (draaien) van de romp een hevige pijn. Een ontregeling van de tussenribspieren zonder aanduidend trauma kan dezelfde klachten teweegbrengen.

 

Het Syndroom van Tietze is een typische en langdurige ribpijn die gevoeld wordt aan de voorkant van de borst - op de rand van het borstbeen.

 

AFB_tietzesyndroom.jpg

Illustratie: pijn in de borstkas

 

 

 

 

Gevoelsstoornissen en zenuwpijnen in de borstkas

  1. Intercostale neuralgie of tussenrib-zenuwpijn
  2. Fantoomborstpijn en gestoorde gevoeligheid in de regio van de borst treden vaak op na chirurgie (vb.plastische chirurgie) of mastectomie (borstamputatie). Hevige pijn, zinderingen, gevoelloosheid en voosheid worden vaak beschreven en kunnen bijzonder storend zijn.

 

     + Hartritmestoornissen   >