Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


ScolioseScoliose of scheefgroei van de rug

 

Een scoliose is een abnormale kromming van de rug waardoor men scheef groeit. Het is een veel voorkomende afwijking in de wervelkolom bij jongeren, vooral bij meisjes. Deze afwijking, die geen ziekte is, wordt meestal zichtbaar in de tienerjaren.

 

 

Hoe merkt u het op?

 

Krommingen in de wervelkolom zijn natuurlijk. Tenminste de krommingen die kunnen gezien worden wanneer men iemand van opzij bekijkt. Wanneer u achter uw kind of tiener staat, kunnen de knobbels van de wervelkolom gezien worden. Deze moeten normaal mooi op één rechte lijn liggen. Bij een scoliose echter maakt de wervelkolom een zijwaartse beweging. Deze zijwaartse beweging wordt een scoliose genoemd.

 

AFB_scoliose/scoliose01.jpgAFB_scoliose/scoliose02.jpg

Illustratie: (links) rechte wervelkolom, (rechts) scoliose

 

 

In de meeste gevallen is een scoliose vrij mild van aard en zal er geen ingrijpende (chirurgische) behandeling nodig zijn. Het is moeilijk om de toekomstige ontwikkeling van een scoliose te voorspellen, maar de leeftijd en het geslacht zijn belangrijke factoren. Hoe jonger het kind is wanneer de afwijking wordt vastgesteld, hoe groter het risico op toename tijdens de groei. Ook bij meisjes die nog geen maandstonden hebben, is de kans op toename  groter dan bij jongens.

 

 

 

 

Regelmatige controle

 

Het is uitermate belangrijk de evolutie van de scoliose tijdens de groeispurt goed te volgen omdat op dat moment de afwijkende kromming kan verergeren. Dit kan op latere leeftijd aanleiding geven tot rugpijn, kortademigheid en in de ergste gevallen hartklachten. Regelmatige controle is dus aangeraden.