Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


Osteofyten 

Artrose is een heel belangrijke reden waarom patiënten de chiropractor consulteren.

 

Artrose kan voorkomen in elk gewricht. Zowel in de rug, de nek, de knie, de heup, de voet, de duim, de vingergewrichtjes, het kaakgewricht, enz. Sommige gewrichten zullen sneller geconfronteerd worden met artrose dan andere (bv. de onderrug en de knie).

 

Artrose wordt ook wel degeneratie of slijtage genoemd. Het omvat een beschadiging van het gewricht ten gevolge van een normaal of versneld verouderingsproces.

 

Bij artrose is er een verandering in het kraakbeen van het gewricht. Ook de vloeistof (een soort smeermiddel) die aanwezig is in het gewricht om vlotte bewegingen mogelijk te maken, ondergaat veranderingen. Door deze nefaste veranderingen kan het gewricht minder goed schokken opvangen. De belasting, de druk op het bot wordt hoger. Als reactie hierop zal het bot vervormen. Het zal proberen om nieuw bot aan te maken in de hoop het contactoppervlak te vergroten en zo de druk of belasting meer te verspreiden. Dergelijke aanmaak van nieuw bot wordt vaak gezien onder de vorm van papegaaienbekken of osteofyten.

 

 

AFB_artrose.jpg
Illustratie: osteofyten 

 

 

Voor meer informatie: artrose