Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


Ontstekingen van gewrichten 

Pijn en ontsteking

 

Vaak heerst er verwarring rond het hebben van pijn door een ontsteking en het al dan niet raadplegen van een chiropractor wanneer men een ontsteking heeft. Wij hopen wat meer duidelijkheid te scheppen over wat pijn en ontsteking precies omvatten.

  

Ontsteking

 

Een ontsteking/ inflammatie is het gevolg van schade in het lichaam. Die schade kan op vele manieren veroorzaakt worden.

 

Bijvoorbeeld:

  • Door zonnestralen die de huidcellen beschadigen en verbranding veroorzaken.
  • Door bacteriën en virussen die zich nestelen in de cellen van de keel en zo een keelontsteking veroorzaken.
  • Door te zwaar werk kan een spier overbelast worden. De spiervezels raken gekwetst en ontsteken.

 

Elke ontsteking is dus het gevolg van cellen die beschadigd zijn, in eender welk weefsel (hart, spieren, organen, bot, huid, enz). Het lichaam ontdekt de beschadiging en gaat alles in het werk stellen om die schade op te ruimen. Het maakt stoffen aan die bacteriën aanvallen en cellen die de beschadigde weefsels afbreken. Het zorgt voor een verhoogde doorbloeding ter hoogte van de beschadigde regio. Het gevolg is zwelling, roodheid, warmte en pijn.

 

In feite is een ontsteking dus een deel van het normale herstelproces van het lichaam. (Dit geldt niet bij reumatische ziekten!) 

 

AFB_botscan.JPG

Illustratie: botscan (zwarte vlekken kunnen duiden op ontsteking)

 

Bij stoornissen van het bewegingsapparaat ziet men heel vaak dat ontstekingen van pezen, spieren en gewrichten veroorzaakt worden door een gestoorde mechaniek van het gewricht. Zolang deze niet hersteld is, zal het weinig zin hebben om de pijnen/ontstekingen steeds opnieuw te gaan bestrijden met ontstekingsremmers. Slechts het verbeteren van de motoriek of de beweeglijkheid van het gewricht zal een eind maken aan deze vicieuze cirkel.

Het verbeteren van de mechaniek zorgt ervoor dat spieren en gewrichten minder overbelast worden en dus niet beschadigd geraken.

 

 

Tevens is het zo dat bij een ontstoken gewricht door mechanische redenen, het ontstekingsproces versneld wordt en de pijn minder lang zal duren door manipulatieve behandeling.

 

Ref: Xue-Jun Song et al. 2006, JMPT Vol 29(1):5-13