Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


Nekpijnen > Whiplash 

Een whiplash, letterlijk een zweepslag, kan het gevolg zijn van een auto-ongeval, een zware val en hoofdverwondingen zoals directe slagen op het hoofd. Nekpijn is een veel voorkomende klacht bij whiplash.

 

De kracht van de impact op de ruggengraat bij een ongeval kan leiden tot directe weefselschade (breuken, peesscheuren, verrekkingen, ontwrichtingen, kneuzingen, bloedingen). In deze situatie zal meestal direct pijn gevoeld worden in de beschadigde streek. Bij breuken en ontwrichtingen kan een onmiddellijke operatie noodzakelijk zijn.

 

Na het weefselherstel zal een blijvende mechanische nekstoornis verder klachten onderhouden en nieuwe klachten ontwikkelen (zie artroseproces). In deze fase kan chiropraxie helpen.

 

Bij ongevallen met een matige impact waar geen weefselschade optreedt, kan nog steeds een ontregeling van het zenuwstelsel optreden. Opvallend hier is dat deze ontregeling zich kan manifesteren pas dagen of weken na de klap. Een zenuwstoornis, eerst gevoeld als nekpijn, kan op zijn beurt een cascade van andere zenuwstoornissen teweegbrengen:

 

 

Veel van de hierboven vermelde klachten in beide het bewegings- en het zenuwstelsel kunnen door middel van chiropractische behandelingstechnieken verholpen worden.