Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


Liespijn 

Pijn in de lies kan verschillende oorzaken hebben:  

 

  • Artrose van de heup
  • Liesbreuk
  • Uitstralingspijn naar de lies vanuit de lage rug
  • Overbelasting van de adductoren
  • Scheurtjes in de adductoren
  • Stressfracturen van het schaambeen (voornamelijk bij lange afstandslopers)
  • Avulsiefracturen (afrukkingsfracturen)
  • Ontstekingen van de slijmbeurzen rond de heup
  • Osteonecrose van de heup
  • Neuropathieën: genitofemorale neuropathie, femorale neuropathie, obturator neuropathie

 

Na gericht onderzoek zal bepaald worden of u behandeld kan worden in de chiropraxiepraktijk.

 

 

Femoral neuropathie

De femorale zenuw is gelegen in de liesstreek en kan bedrukt worden door daarbovengelegen opgespannen spieren zoals de psoas spier. Bedrukking op een zenuw kan irritatie veroorzaken en als gevolg van deze irritatie krijgt men pijn(of zinderingen, spanning, het gevoel van mieren in de benen) die uitstraalt naar de liesstreek, het dijbeen of zelfs tot de knie.  De neuropathie veroorzaakt een verzwakking van een spier gelegen aan de voorkant van het been (genaamd de quadriceps spier), waardoor vooral stappen of trappen opgaan een probleem wordt. Patiënten kunnen merken dat ze vaak vallen doordat ‘hun knie onder hun weggeeft.' Gevoelloosheid of een voos gevoel aan de binnenkant van het dijbeen en de kuit komt vaak voor met deze neuropathie.


Obturator neuropathie


De obturator zenuw is een andere zenuw die zich tevens ook bevindt in de liesstreek. De zenuw kan bedrukt worden door opgespannen spieren of opgezwollen weefsels (door trauma). Vaak klagen mensen over pijn in de liesstreek en de binnenkant van de dij. Obturator neuropathy gaat vaak gepaard met gevoelsverlies aan de binnenkant van de dij en een verzwakking van de adductor spier kan veroorzaken die noodzakelijk is voor het samenbrengen van de knieen. Men kan merken dat deze beweging moeilijker word.


Genitofemorale neuropathie


Deze neuropathie komt zelden voor. Het kan veroorzaakt worden door operaties, zoals het verwijderen van de blindedarm. Het dragen van knellende kledij of aanspannende riemen kan ook deze zenuw irriteren. Deze neuropathie komt soms voor bij zwangere vrouwen. Het is een aanhoudende zenuwpijn en kan beschreven worden als een kloppende, scherpe, schietende pijn. De pijn bevindt zich meestal in de liesstreek, onderbuik of binnenkant van de dijen. De neuropathie verergert meestal bij neerzitten of neerliggen. Er kan verlies van gevoel optreden in de regio van de lies en binnenkant van de dij.

 

Osteonecrose heup/ avasculaire necrose


Osteonecrose van de heup ontstaat wanneer er een tekort is van bloedtoevoer naar het hoofd van de femur.De femur is het bot dat zich bevindt in het bovenbeen. Door het tekort aan bloedtoevoer is er bijgevolg een tekort aan zuurstof en sterven de botcellen af. Dit gebeurd wanneer er trauma zoals een val, fractuur of ontwrichting van de heup is voorgekomen. Osteonecrose kan ook voorkomen zonder trauma. Andere niet traumatische oorzaken voor osteonecrose zijn alcoholisme en corticosteroïden, duiken(ziekte van Caisson), bepaalde medicaties en afwijkende bloedbeelden zoals hyperlipidemie. Deze aandoening komt vooral voor bij oudere mannen. De pijn bevindt zich in de liesstreek maar kan zich ook bevinden aan het zitvlak. Het is een zeer intens en kloppend pijn die verergert met stappen. Pijn 's nachts is een vaak voorkomend verschijnsel van osteonecrose. Patiënten kunnen klagen van een klikkend gevoel in de heup bij het stappen.