Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


Aangezichtszenuwpijn AFB_tri_geminuszenuw.jpg

Aangezichtszenuwpijn wordt ook trigeminalgie genoemd.

 

De trigeminuszenuw is hoofdzakelijk een sensorische zenuw  (gevoelszenuw). Deze is verantwoordelijk voor het gevoel in het aangezicht.  Stoornissen in de werking  van deze zenuw veroorzaken aangezichtspijnen of trigeminalgieën, een typische sensorische neuralgie.

 

 Dit geeft hevige, vaak constante pijnen en klachten ter hoogte van het aangezicht en de schedel:

 

  • zinderingen
  • pijnscheuten
  • brandend gevoel
  • gevoel van zwelling in het aangezicht

 

Illustratie: de trigeminus zenuw

 

De pijn kan uitgelokt worden door aanraking van het aangezicht, tanden poetsen, kauwen en drinken. Langzamerhand wordt de pijn constant en ondraaglijk. De meeste pijnstillers zijn ontoereikend om de pijn te dempen.

 

De pijnen kunnen gelegen zijn in de kaak, in het aangezicht rond de neus of het oog, in het voorhoofd of in een combinatie van de verschillende aangezichtsregio's. De pijnen bevinden zich meestal aan één zijde van het aangezicht. Soms bevindt de pijn zich enkel in één tand (fantoomtandpijn of atypische odontalgia) of op de tong of in de mond. Bij dit laatste spreken we over het  'Burning Mouth Syndrome' (Brandende Mond Syndroom of Mondbranden). Vooral vrouwen tussen de 40 en 60 jaar worden hierdoor getroffen. De pijnen worden beschreven als brandend, uitermate pijnlijk en situeren zich meestal in het voorste gedeelte van de tong.

 

 

Trigeminalgie kan in sommige gevallen bedwongen worden met de niet-invasieve neuromodulerende technieken die door de chiropractor toegepast worden.  

 

 

H.Vernon, K.Sun,Y.Zhang ‘Central sensitization Induced in Trigeminal and upper Cervical dorsal horn neurons by noxious stimulation of deep cervical paraspinal tissues in rats with miminal surgical trauma'. JMPT 2009;32(no.7):506-513.