Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


Cervico-brachialgieŽn (uitstralende pijn naar de arm vanuit de nek) 

Net zoals men vaak zinderingen krijgt in de benen wanneer men rugpijn heeft, zijn ook de armen en  handen onderhevig aan uitstraling van een nek/rugprobleem. In dit geval spreekt men van een cervico-brachialgie. Het kan dan gaan over een gevoelsstoornis met tintelingen, zinderingen, pijnscheuten, voosheid, maar evengoed een moe gevoel, loomheid of zwakheid in de armen. Meestal gaan nek en pijn in de bovenrug samen met de klachten in de armen, maar dit is niet altijd zo.

 

De behandeling voor cervico-brachialgie is gelijkaardig als deze voor sciatique. Via behandeling van de nek en de bovenrug met neuromodulerende technieken zal de uitstraling naar de arm verdwijnen.

 

 AFB_cervicalebrachialgie.JPG          Illustratie: cervico-brachialgia

 

 

Thoracaal Outlet Syndroom

 

Tussen de nek en het schoudergewricht lopen de zenuwen vanuit de nek naar de arm. Deze zenuwen worden de cervicale plexus genoemd. In de nabijheid van deze plexus loopt ook de slagader naar de arm. Beide structuren liggen vlak boven krachtige nekspieren, de scalenusspieren. Bij sommige patiënten merken we dat bij nekproblemen deze scalenusspieren overmatig gaan opspannen. Dit kan leiden tot druk op zowel de slagader als de zenuwen naar de arm. 

 

Andere oorzaken voor druk op deze neurovasculaire bundel zijn een cervicale rib of een gezwel in de nek. 

 

Typische symptomen zijn: 

 

  • tintelingen of voosheid in de arm en hand
  • krachteloosheid en krampen in de vingers
  • soms het witter en kouder worden van de hand

 

Ook bij thoracaal outlet syndroom kunnen chiropractische neuromodulerende technieken hulp bieden indien het probleem te wijten is aan verhoogde spierspanning en zenuwfunctiestoornissen.